မဂၤလာပါ

လႈိက္လွဲစြာ ႏႈတ္ခြန္းဆက္သပါတယ္။ ဒီဘေလာ႔ဂ္က ကၽြန္မရဲ့ ဘ၀ျဖတ္သန္းမႈ၊ အေတြ႔အၾကံဳ၊ ခံစားမႈအေတြးအျမင္၊ ဗဟုသုတ၊ က်န္းမာေရးပညာေပး စတာေတြကို ကၽြန္မ ေရးတတ္သလို ေရးၿပီး အမ်ားသိေအာင္ ျပန္လည္မွ်ေ၀ရင္းနဲ႔ မွတ္တမ္းအျဖစ္ သိမ္းဆည္းထားရာ ေနရာတခုသာ ျဖစ္ပါတယ္။ တျခားဆိုက္ေတြက ႏွစ္သက္သေဘာက်တဲ့ ပို႔စ္တခ်ိဳ႔ကို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖၚျပထားတဲ့ပို႔စ္ အနည္းငယ္လည္း ရွိပါတယ္။ C-Box ေဘးမွာ ကပ္လွ်က္ ဆိုက္ဘားမွာ က႑အလိုက္ Labels ေတြ ခြဲထားတဲ့အထဲမွာလည္း ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာကို ေရြးဖတ္ႏိုင္ပါတယ္။ လာလည္သူ အားလံုးကို ေက်းဇူးအထူး တင္ရွိပါတယ္။
ရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ့ၾကပါေစ..


ျမတ္ဗုဒၶ၏ ေမတၱာတရား

ျမတ္ဗုဒၶ၏ ေမတၱာတရား
(ေအာက္က ေမတၱာပို႔သီခ်င္းနဲ႔ စာသား ပါဠိ၊ အဂၤလိပ္၊ ျမန္မာ ကို ပိုမိုျပည့္စံုစြာ ေလ့လာခ်င္သူမ်ားအတြက္ ပို႔စ္ကိုဒီေနရာမွာ Click ၿပီး ေလ့လာႏိုင္ပါတယ္။

အပူဓါတ္ လြန္ကဲျခင္း

အပူဓါတ္ အလြန္အမင္းမ်ားတဲ့အခ်ိန္မွာ က်န္းမာေနသူမ်ားႏွင့္ မက်န္းမာသူမ်ား အတတ္ႏိုင္ဆံုး ျပဳမူက်င့္ၾကံေနထိုင္ႏိုင္ရန္ အၾကံျပဳခ်က္ တခ်ိဳ႔ျဖစ္ပါတယ္။ က်န္းမာေနသူတေယာက္ ေနထုိင္ရန္ လိုအပ္ခ်က္က အရင္ပို႔စ္က ေမးခြန္းတခုရဲ့ အေျဖကို ျပန္ထည့္ထားလိုက္ၿပီး အပူဓါတ္ေၾကာင့္ ျပႆနာရင္ဆိုင္ေနရသူမ်ားအတြက္ အၾကံဥာဏ္က နယူးေဆာက္ေ၀းျပည္နယ္ TAFE (Technical and Further Study) မွ ထုတ္ေ၀တဲ့ ေရွးဦးသူနာ ျပဳစုနည္းစာအုပ္ထဲက ေကာက္ႏႈတ္ေဖၚျပထားပါတယ္။ ကမာၻမွာ အေမရိကန္နဲ႔ ျမန္မာႏိုင္ငံက အပူခ်ိန္ကို ဖါရင္ဟိုက္ဒီဂရီနဲ႔ပဲ သံုးတယ္ ဆင္တီဂရိတ္ဒီဂရီကို မသံုးဘူးဆိုတာ သိထားၿပီး ကၽြန္မကိုးကားတဲ့ စာအုပ္က ၾသစေၾကးလ်ားက ျဖစ္ေနေတာ့ အစပထမမွာ ဒီဂရီကို စင္တီဂရိတ္နဲ႔ပဲ ေဖၚျပထားပါတယ္။ ျမန္မာျပည္က စာဖတ္သူေတြသိေအာင္ ျပန္တြက္ဖို႔ကလည္း တြက္ခ်က္နည္း ေမ့ေနလို႔ အပူခ်ိန္ ဆင္တီဂရိတ္ကေန ဖါရင္ဟိုက္ေျပာင္းတဲ့ ပံုေသနည္းကို စာဖတ္သူမ်ားဆီက အကူအညီေတာင္းၿပီး စာဖတ္သူမ်ားက C-B0x နဲ႔ မွတ္ခ်က္မွာ ထည့္ေပးခဲ့တဲ့ တြက္နည္းအတိုင္း တြက္ၿပီး ဖါရင္ဟိုက္ဒီဂရီကို ျပန္ျဖည့္ထားေပးပါတယ္။ အပူခ်ိန္ဒီဂရီ ေျပာင္းနည္း ထည့္ထားေပးသူ အားလံုးကို အထူး ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။



အပူဓါတ္လြန္ကဲမႈဒဏ္ေၾကာင့္ က်န္းမာေရး ထိခိုက္ေနသူမ်ားအတြက္ အၾကံျပဳခ်က္

အပူဓတ္လြန္ကဲျခင္းကို Hyperthermia လို႔ ေခၚၾကပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္အပူခ်ိန္ လိုအပ္တာထက္ မ်ားျပားလာျခင္းေၾကာင့္ Heat exhaustion ႏွင့္ Heat Stroke ဟူ၍ အဓိကျပႆနာ ႏွစ္မ်ိဳးကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ လူတေယာက္ရဲ့ ခႏၶာကိုယ္ သာမန္အပူခ်ိန္က ဒီဂရီ ၃၆-၃၇ (တခ်ိဳ႔သူတြက္ 37.5 ) (C) စင္တီဂရိတ္၊ ၉၆.၈ - ၉၈.၆ (တခ်ိဳ႔သူေတြအတြက္ ၉၉.၅) (F) ဖါရင္ဟိုက္ ျဖစ္ၿပီး Heat Exhaustion ျဖစ္ပါက အပူခ်ိန္ ဒီဂရီ ၄၀ (C) စင္တီဂရိတ္၊ ၁၀၄ (F) ဖါရင္ဟိုက္ ႏွင့္ အထက္မွာ ရွိပါတယ္။ Heat Exhaustion ကို ျပင္းထန္တဲ့ ရာသီဥတု အပူခ်ိန္ေၾကာင့္လည္းေကာင္း၊ ပူသည့္အခ်ိန္မွာ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈ မ်ားလြန္းျခင္းေၾကာင့္လည္းေကာင္း ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ Heat stroke ကေတာ့ အပူခ်ိန္လြန္ကဲျခင္း (သို႔) တျခားအေၾကာင္းတခုခုေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္အပူခ်ိန္ ရွိရာကေန ျပန္မက်ဘဲ တျဖည္းျဖည္းတက္လာၿပီး ဆက္တိုက္ အပူခ်ိန္ ျမင့္တက္လာရင္ ျဖစ္ပါတယ္။ ကိုယ္အပူခ်ိန္ကို ျပန္က်ေအာင္ မလုပ္ႏိုင္ပါက Heat stroke က ဦးေႏွာက္ပ်က္စီးျခင္း၊ ဘယ္ေတာ့မွ ျပန္သတိမရႏိုင္တဲ့ အထိသတိလစ္ျခင္း (coma)၊ ေနာက္ဆံုး အသက္ေသဆံုးတဲ့အထိ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ Heat exhaustion က ကေလးမ်ားႏွင့္ အသက္ႀကီးရြယ္အိုမ်ား၊ ရာသီဥတုနဲ႔ မသင့္ေတာ္သည့္ အ၀တ္အစားမ်ား ၀တ္ဆင္ျခင္း၊ ပူအိုက္လြန္းေသာ ရာသီဥတုရွိျခင္းေၾကာင့္ အျဖစ္မ်ားၿပီး Heat stroke က ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မ်ားလြန္းျခင္း၊ အရက္ကိုအလြန္အမင္း ေသာက္သံုးျခင္း၊ သက္ႀကီးရြယ္အိုမ်ားႏွင့္ မသန္စြမ္းသူ၊ က်န္းမာေရး ခၽြတ္ယြင္းေနသူေတြမွာ အမ်ားဆံုး ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္လည္း ျမန္မာျပည္မွာ လက္ရွိအေျခအေနမွာ အပူဓာတ္ လြန္ကဲေနတဲ့ သဘာ၀ ပတ္၀န္းက်င္ အေျခအေနမွာေတာ့ ဘယ္သူမဆို ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ျဖစ္လာရင္ လူနာကို တျခားမိသားစု၀င္ေတြက ဘယ္လိုကူညီရမယ္ဆိုတာကို သိထားသင့္ပါတယ္။

Heat exhaustion

Heat exhaustion လဏၡာမ်ားကေတာ့ ကိုယ္အပူခ်ိန္ ၄၀ ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ရွိျခင္း၊ အားအင္ကုန္ခမ္းၿပီး အလြန္အမင္း ေခါင္းကိုက္ျခင္၊ ပ်ိဳ႕အန္ျခင္း၊ ေရဆာၿပီး အစာအိမ္လႈပ္ရွားျခင္း (stomach cramps)၊ ေခါင္းမူးျခင္း၊ ေမ့လဲျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္ ဟန္ခ်က္ကို မထိန္းႏိုင္ျခင္း၊ ေခၽြးအလြန္အမင္းထြက္ျခင္းတို႔ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။

အကူအညီေပးရန္

-ေရွးဦးသူနာ ျပဳစုနည္းကုိ သိထားသူ ျဖစ္ပါက DRABC ကို မျပတ္ေစာင့္ၾကည့္ရန္
- လူနာက ပူတဲ့ေနရာမွာ ရွိေနပါက ေအးတဲ့ေနရာကို ေရႊ႔ေပးရန္
- လူနာကို လဲေလ်ာင္းေနေစရန္
-ၾကပ္တဲ့ အ၀တ္အစား၀တ္ထားသူ ျဖစ္ပါက ေျဖေလ်ာ့ေပးရန္
-ေရေအးနဲ႔ ေရပတ္တိုက္ေပးရန္
-ေရေအး (သို႔) အေအးအရည္တခုခုေပးရန္
-အပူမက်မခ်င္း ေရေအးျဖင့္ ေရပတ္တိုက္ေပးၿပီး အနီးကပ္ေစာင့္ၾကည့္ကာ အေျခအေန မတိုးတက္လာဘဲ ပိုဆိုးလာပါက အျမန္ဆံုး ေဆးရံု၊ ေဆးခန္းပို႔ရန္လိုအပ္ပါတယ္။

Heat Stroke

Heat Stroke လကၡဏာမ်ားကေတာ့ အထက္ပါ Heat exhaustion မွာ ပါရွိတဲ့ အခ်က္မ်ားအျပင္ လူနာဟာ စိတ္ေထြျပားလာၿပီး အမူအရာ ေျပာင္းလာျခင္း၊ အျမင္မႈန္၀ါးလာျခင္း၊ ေသြးခုန္ႏႈန္း သိသိသာသာပိုျမန္လာျခင္း၊ အေရျပား ေျခာက္ေသြ႔ပူျပင္းျခင္း (ေခၽြးမထြက္ေတာ့ပါ)၊ တက္ျခင္း၊ သတိလစ္ျခင္း ခႏၶာကိုယ္အပူခ်ိန္ ၄၀ ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ႏွင့္ အထက္ ၁၀၄ ဒီဂရီ ဖါရင္ဟိုက္ႏွင့္ အထက္မွာပဲ ဆက္ရွိေျခင္း စသည့္အခ်က္မ်ားကို ေတြ႔ရမယ္။

အကူအညီေပးရန္

ခ်က္ခ်င္း၊ ေဆးရံုေဆးခန္း တင္ဖို႔လိုၿပီး ေဆးရံုေဆးခန္းနဲ႔ ဆိုင္တဲ့ Ambulance staff, သူနာျပဳ၊ ဆရာ၀န္ စတဲ့ တေယာက္ေယာက္နဲ႔ မေတြ႔ေသးခင္မွာ ေအာက္ပါအတိုင္း လိုက္နာပါ။

-ေရွးဦးသူနာ ျပဳစုနည္းကို သိပါက DRABC အတိုင္း လုပ္ပါ။
-အတတ္ႏိုင္ဆံုး ေအးတဲ့ေနရာမွာ ထားပါ။
- သတိလစ္ေနပါက Recovery position လို႔ေခၚတဲ့ အသက္ရွဴလမ္းေၾကာင္း ေျဖာင့္ေအာင္ လည္ပင္းကို ေဘးေစာင္းထား၍ တျခမ္းေမွာက္လ်က္ အေနထားနဲ႔ ထားပါ။
- ေသြးေၾကာႀကီးမ်ား တည္ရွိရာ လည္ပင္း၊ ခ်ိဳင္းၾကားနဲ႔ ေပါင္ျခံတ၀ိုက္မွာ ေရခဲ (သို႔) ေရေအးကိုအ၀တ္ျဖင့္ေသာ္လည္းေကာင္း အိတ္ျဖင့္ေသာ္လည္းေကာင္း တင္ေပးပါ။
-သတိလံုး၀ ရေနပါက ေရေအး (သို႔) အေအးအရည္တခုခု တုိက္ပါ (သတိလစ္ျခင္း (သို႔) သတိရတခ်က္မရတခ်က္ ျဖစ္ေနခ်ိန္မွာ မေပးရ)။

က်န္းမာေနသူမ်ားအတြက္ ကာကြယ္ရန္ အၾကံျပဳခ်က္

လူခႏၶာကိုယ္အတြင္းအျပင္၊ လူ႔ပတ္၀န္းက်င္နဲ႔ လူေတြ စားသံုးေနတဲ့ အစားအစာေတြမွာ ဘက္တီးရီးယားေတြ အျမဲတမ္း ရွင္သန္ေနပါတယ္။ ရာသီဥတု ပူတဲ့အခ်ိန္မွာ ဘက္တီးရီးယားပြားႏႈန္းက သာမန္အခ်ိန္ထက္ အမ်ားႀကီးျမန္ပါတယ္။ ပူတဲ့ ရာသီဥတုဒဏ္ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္က ေခၽြးေတြအရမ္းထြက္ၿပီး ေခၽြးနဲ႔အတူ ခႏၶာကိုယ္ရဲ့ ေရဓါတ္၊ သတၱဳုဓါတ္ေတြ ဆံုးရႈံုးပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ခႏၶာကိုယ္ထဲက အဆက္မျပတ္ ထြက္ေနတဲ့ မိုက္ခရိုစကုတ္ျဖင့္ ၾကည့္မွသာ ျမင္ႏိုင္တဲ့ ဘက္တီးရီးယားအပါအ၀င္ ပိုးမႊားေတြဟာ ေခၽြးနဲ႔ေရာေႏွာေနၿပီး အခ်ိန္မေရြး လူကို ဒုကၡေပးႏိုင္ပါတယ္။ သာမန္ အေျခအေနမွာ ကိုယ္ခံအား ေကာင္းေနလို႔ စားစရာတခုကို ဒီအတိုင္း လက္မေဆးဘဲ ေကာက္စားလိုက္လို႔ ဘာျပႆနာမွ မရွိႏိုင္ေပမဲ့ အပူမ်ားတဲ့အခ်ိန္မွာ အေရျပားကထြက္ၿပီး လက္မွာ ကပ္ေနတဲ့ ပိုးမႊားေတြက သာမန္အေျခအေနထက္ ပိုမ်ားေနတယ္၊ ၿပီးေတာ့ ေရဓါတ္နဲ႔ သတၱဳဓါတ္ေတြ ဆံုးရႈံုးထားလို႔ ကိုယ္ခံအားကလည္း နည္းေနတဲ့အခ်ိန္ျဖစ္ေတာ့ ပိုးပါသြားတဲ့ အစားအစာဟာ ေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳးရဖို႔ သိပ္ကိုလြယ္ပါတယ္။ ၀မ္းေလွ်ာ၊ ၀မ္းကိုက္ ပ်ိဳ႔အန္တာေတြ ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္။ အဲဒီကတဆင့္ ခႏၶာကိုယ္ရဲ့ ေရနဲ႔ သတၱဳဓါတ္ ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္မႈအား လံုး၀က်ဆင္းလို႔ ကိုယ္အပူအခ်ိန္ကို ပံုမွန္အတိုင္း မထိန္းႏိုင္ဘဲ ေအးလြန္းျခင္း၊ ပူလြန္းျခင္း ျဖစ္ကာ အသက္ဆံုးရႈံးေစႏိုင္တဲ့အထိ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပူလြန္းတဲ့အခ်ိန္မွာ အစာေရစာကို လံုေလာက္မွ်တေအာင္ စားသံုးၿပီး တကိုယ္ေရ သန္႔ရွင္းမႈ ရွိဖို႔ အထူးလိုအပ္ပါတယ္။ အစာေရစာ လံုေလာက္မွ်တဖို႔ ဆိုတဲ့ေနရာမွာ ပံုမွန္က်န္းမာေရးကို ထိန္းသိမ္းတဲ့ အာဟာရနဲ႔ သတၱဳဓါတ္မ်ား မခ်ိဳ႕တဲ့ေစရန္ႏွင့္ ေရဓါတ္မခန္းေျခာက္ေစရန္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္ ေရကို မ်ားမ်ားေသာက္ေပးဖို႔ အထူးလိုအပ္ပါတယ္။ ေခၽြးထြက္လြန္ၿပီး အားအင္ကုန္ခမ္းကာ ေမာမမ္းႏြမ္းနယ္ေနပါက ေရဓါတ္နဲ႔ ဆားဓါတ္ကို ျပန္လည္ျဖည့္ေပးတဲ့ ဓါတ္ဆားရည္ ေဖ်ာ္ေသာက္သင့္ပါတယ္။ (အရင္ပို႔စ္က ေမးခြန္းတခုရဲ့ အေျဖကို ျဖည့္စြက္ေရးထားၿပီး အၾကံျပဳသူမ်ား၏ ေထာက္ျပခ်က္ျဖင့္ အနည္းငယ္ ထပ္ၿပီး ျပင္ဆင္ျဖည့္စြက္ထားပါတယ္)။ ေဒါက္တာ ဇိ၀ကရဲ့ ေရအက်ိဳး ၁၀ ပါးကိုလည္း ဒီေနရာမွာ သြးဖတ္ၿပီး လိုက္နာက်င့္သံုးပါက အပူဓါတ္လြန္ကဲျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္လာႏိုင္သည့္ ဆက္ပြားအႏၱရယ္မ်ားကို တစိတ္တေဒသ ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း အၾကံျပဳပါတယ္။

ျမန္မာျပည္သူမ်ားအားလံုး အပူလြန္ကဲျခင္းႏွင့္ ေရရွားပါးျခင္းမွ အျမန္ဆံုးလြန္ေျမာက္ႏိုင္ပါေစ။

15 comments:

F to C conversion
C is Celsius
F is Farenheit
C = 5/9 (F-32)

whatever u want to convert , use google.
Just Enter as like following.
Eg. " 37.5 centigrade in fahrenheit "

C = 5/9 (F-32)

F = 9/5 (C+32 )..

ျမန္မာ ျပည္သူမ်ား ၊ ပူေလာင္ ပ်က္စီးျခင္း မွ ကင္းေဝးၾကပါေစ

အမွား၁) ရာသီဥတု ပူတဲ့အခ်ိန္မွာ ဘက္တီးရီးယားပြားႏႈန္းက သာမန္အခ်ိန္ထက္ အမ်ားႀကီးျမန္ပါတယ္။
အမွန္နဲ ့ အေၾကာင္းရင္း http://www.mondofacto.com/facts/dictionary?optimum+temperature
http://wiki.answers.com/Q/Define_optimum_temperature
လူကိုမွီတြယ္ေနၾကတဲ ့bacteria and virus ဟာ အပူခ်ိန္ ၃၄ကေန ၄၀အတြင္းသာ ပြားနိုင္ပါတယ္ ။ ဒီထက္ ပူ/ေအးလာရင္ ပြားႏွဳန္းဟာေလ်ာ့သြားတန္ ့သြားပါတယ္ ။

အမွား၂) ၿပီးေတာ့ ေခၽြးနဲ႔အတူ ခႏၶာကိုယ္ထဲက ဘက္တီးရီးယားေတြ အဆက္မျပတ္ထြက္ေနပါတယ္။
အမွန္ နဲ ့အေၾကာင္းရင္း
ဒါမွာေတာ့ အေရျပားကို လာေနတာဟာ ေသြးျဖစ္ပါတယ္ ။ ေသြးဟာ အထူးအေျခအေနတခ်ိဳ ့ေလးကလြဲရင္ ( transient bacteriaemia ) ဘာပိုးမွမပါပါ ။ ဒါေၾကာင့္ေသြးကိုစစ္ထုတ္လိုက္ေသာ ေခၽြး ဟာ ဘာပိုးမွ မပါပါ ။ ေခၽြးဂလင္းအတြင္းေနေသာပိုးမ်ား( skin commensals ) ရွိေသာ္လည္း ျပင္ပပိုပူခ်ိန္မွာ အေရျပားမွာပိုးပိုပြါးတယ္ဆိုတာ မွားေနျပန္တယ္ ။ အမွား၁)ကအေပၚက အခ်က္ ၁) ေၾကာင့္ ေနာက္တခ်က္က လူဟာ ေသြးေႏြးသတၱ၀ါျဖစ္ျပီး ျပင္ပအပူခ်ိန္ ဘယ္လိုဘဲေနပေစ ။ core temperature 37 and surface temperature 35 ကို ဆက္တိုက္ထိန္းထားလို ့ျဖစ္ပါတယ္ ။

အမွား ၃) အပူမ်ားတဲ့အခ်ိန္မွာ အေရျပားကထြက္ၿပီး လက္မွာ ကပ္ေနတဲ့ ပိုးမႊားေတြက သာမန္အေျခအေနထက္ ပိုမ်ားေနတယ္၊
အေပၚက အခ်က္ေတြ မွာရွင္းျပီး ။
အမွား၄)ၿပီးေတာ့ ေရဓါတ္နဲ႔ သတၱဳဓါတ္ေတြ ဆံုးရႈံုးထားလို႔ ကိုယ္ခံအားကလည္း နည္းေနတဲ့အခ်ိန္ျဖစ္ေတာ့ ပိုးပါသြားတဲ့ အစားအစာဟာ ေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳးရဖို႔ သိပ္ကိုလြယ္ပါတယ္။
လူရဲ ့ကိုယ္ခံအား တနည္း body defence mechanism မွာ လတ္တေလာ ေရနဲ ့ သတၱဳဓါတ္ေတြ ဆံုးရွဳးျခင္း (acute dehydration ) နဲ ့ လံုး၀မသက္ဆိုင္ပါ ။ Chronic deficiency of copper and zinc မွာ ျဖစ္တတ္တယ္လို ့သီအိုရီရွိေသာ္လဲ ခုထိေတာ့ မေရရာေသးပါ ။

အမွား၅) သာမန္ အေျခအေနမွာ ကိုယ္ခံအား ေကာင္းေနလို႔ စားစရာတခုကို ဒီအတိုင္း လက္မေဆးဘဲ ေကာက္စားလိုက္လို႔ ဘာျပႆနာမွ မရွိႏိုင္ေပမဲ့
ဒီမွာလဲ အစားကေန ကူးစက္ေရာဂါမ်ားဟာ လူရဲ ့ gut resistance ေပၚ မီေသာ္လည္းဘဲ food hygiene ပ်က္တာနဲ ့ ဒုကၡေပးကိုေပးပါတယ္ ။ သိထားဘို ့က လက္ေဆးတယ္ဆိုတာ food hygiene မွာ ေနာက္ဆံုအဆင့္ပါ ။ ဘာအစားမဆို စျပီး ျပင္သည္ကေန စားသည္ထိ food processing hygiene မေကာင္းတာကို စားရင္ ျပႆနာကို ရွိပါတယ္ ။
ရာသီဥတု ေဖါက္ျပန္တိုင္း အထူးသျဖင့္ မိုးေခါင္ျခင္း ေရလွ်ံျခင္းေတြမွာ ၀မ္းနဲ ့ ပါတ္သက္ေသာေရာဂါမ်ားအျဖစ္မ်ားတာဟာ breakdown in food processing hygiene သာျဖစ္ပါေၾကာင္း

17 May 10, 15:47
လသာည: Tc = (5/9)*(Tf-32); Tc = temperature in degrees Celsius, Tf = temperature in degrees Fahrenheit.
17 May 10, 16:17
စင္တီဂရိတ္ --> ဖာရင္ဟိုက္: စင္တီဂရိတ္ကို ဖာရင္ဟိုက္ ေျပာင္းခ်င္ရင္ ေျပာင္းခ်င္တဲ့ စင္တီဂရိတ္ကို ၉ နဲ့ ေျမွာက္ျပီး ၅ နဲ့ စားလို့ ရတဲ့ ရလဒ္ကို ၃၂ နဲ့ ေပါင္းပါ။
17 May 10, 16:12
ဖာရင္ဟိုက္ --> စင္တီဂရိတ္: ဖာရင္ဟိုက္ကို စင္တီဂရိတ္ ေျပာင္းခ်င္ရင္ ေျပာင္းခ်င္တဲ့ ဖာရင္ဟိုက္ထဲက ၃၂ နႈတ္လို့ ရတဲ့ ရလဒ္ကို ၅ နဲ့ ေျမွာက္ျပီး ၉ နဲ့ စားပါ။
17 May 10, 16:05
စင္တီဂရိတ္ --> ဖာရင္ဟိုက္: [° Fahrenheit] = 9 ⁄ 5 x [° Centigrade] + 32
17 May 10, 16:03
ဖါရင္ဟိုက္ --> စင္တီဂရိတ္: [° Centigrade] = 5 ⁄ 9 x ( [° Fahrenheit] − 32)
(ပို႔စ္နဲ႔ ဆိုင္ေနလို႔ C-Box က ကူးၿပီး သိမ္းထားလိုက္ပါတယ္)။

ပို႔စ္တင္ၿပီး ခ်က္ခ်င္း ေက်ာင္းသြားလိုက္ရလို႔ စာလံုးေပါင္းေတြစစ္မအား၊ ဖါရင္ဟိုက္ဒီဂရီတြက္ဖို႔ ပံုေသနည္း ရွာမအား ျဖစ္သြားပါတယ္။ လာဖတ္ၿပီး အခ်ိန္ဒီဂရီေျပာင္းပံု ေပးခဲ့သူမ်ားျဖစ္တဲ့ လသာည၊ Nanda, AungH, kiki တို႔နဲ႔ မမွားတာကို အမွားအျဖစ္ နားလည္မႈ လြဲၿပီး လာေထာက္ျပသြားတဲ့ ဆရာတင့္ကို ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ ဆရာတင့္ ေထာက္ျပတာကိုေတာ့ သီးသန္႔ ျပန္ေဆြးေႏြးမယ္ေနာ့္။ ဆရာတင့္က မွားတယ္ထင္တာကိုေတာ့ ေထာက္ျပသြားၿပီး တခ်ိဳ႔ ျမန္မာလိုျပန္ဖို႔ လိုတာေတြကိုလည္း စာဖတ္သူေတြ လြယ္လြယ္နဲ႔ နားလည္ေအာင္ ေျပာျပခဲ့ဖို႔သင့္ပါတယ္။ ကၽြန္မကို မွားေနတယ္ ထင္ရင္ အျပဳသေဘာနဲ႔ ဘယ္သူမဆို ေထာက္ျပႏိုင္ပါတယ္။ ကၽြန္မက သာမန္ လူေတြ နားလည္ေအာင္ ေယဘုယ် ဆန္ဆန္ ေရးထားတာပဲ ရွိပါတယ္၊ အခ်က္အလက္ေတြ တခုမွ မမွားပါဘူး ဆရာတင့္ နားလည္မႈ လြဲတာသာ ျဖစ္တယ္။ ကၽြန္မ ေျပာတာ တျခား ဆရာေထာက္ျပတာ တျခားျဖစ္ေနတာကို သီးသန္႔မွတ္ခ်က္တခု ျပန္ေရးၿပီး ရွင္းျပမယ္ေနာ့္ ခဏေစာင့္ပါ။ ကၽြန္မ အခုပဲ ေက်ာင္းက ျပန္လာလို႔။

ဆရာတင့္ ေထာက္ျပထားတဲ့ အမွားေတြကို တခုခ်င္း ကၽြန္မ ျပန္ရွင္းၿပီေနာ့္။
ဆရာတင့္ ေပးထားတဲ့ အခ်က္အလက္ ေတြအေတာ္မ်ားမ်ားကို ျငင္းစရာ မရွိဘူးဆိုတာ ပထမဆံုး ေျပာလိုပါတယ္။ ေပးထားတဲ့ အခ်က္အလက္ေတြက မွန္ေပမဲ့ ကၽြန္မကို ေထာက္ျပထားတဲ့ အခ်က္ေတြက ဒါေတြနဲ႔ မဆိုင္ဘူး ဆိုတာအေၾကာင္းျပန္ခ်င္ပါတယ္။

အမွား (၁) မွာကတည္းက ဆရာစၿပီး လြဲေနၿပီ။ ဘက္တီးရီးယားပိုးပြားႏႈန္းက ပူတဲ့အခ်ိန္မွာ သာမန္အခ်ိန္ထက္ ျမန္တယ္ဆိုတာကို မွားတယ္လို႔ ေျပာတယ္၊ ၿပီးေတာ့ ဆရာက အပူခ်ိန္ ၃၄-၄၀ ဒီဂရီအတြင္းမွာသာ ပြားႏိုင္တယ္လို႔လည္း ေျပာထားတယ္ဆုိေတာ့ သာမန္အပူခ်ိန္ဆိုတာ ဆရာက ဘယ္ေလာက္ကို ေျပာတယ္ဆိုတာ ကၽြန္္မသိပါ။ ကၽြန္မတို႔ သင္ရတာေတာ့ သာမန္ Room temperature ဆိုတာ ၂၁-၂၄ ဒီဂရီပဲ ျဖစ္တယ္။ အဲဒီေတာ့ ၃၄-၄၀ က ၂၄ ထက္မ်ားတယ္ဆိုတကည္းက သာမန္ထက္ ပိုမ်ားတဲ့အပူခ်ိန္ဆိုတာ ကၽြန္မေျပာတာ ဘာမ်ားမွားသြားသလဲ။

အမွား၂) ၿပီးေတာ့ ေခၽြးနဲ႔အတူ ခႏၶာကိုယ္ထဲက ဘက္တီးရီးယားေတြ အဆက္မျပတ္ထြက္ေနပါတယ္။ ဆိုတာကို မွားတယ္ ေျပာထားၿပီး (((“ေခၽြးဂလင္းအတြင္းေနေသာပိုးမ်ား( skin commensals ) ရွိေသာ္လည္း ျပင္ပပိုပူခ်ိန္မွာ အေရျပားမွာပိုးပိုပြါးတယ္ဆိုတာ မွားေနျပန္တယ္” ))) ဆိုတဲ့အခ်က္အရ ေခၽြးဂလင္းထဲမွာ ပိုးရွိတယ္ဆုိတာေတာ့ ဆရာ လက္ခံတယ္ဆိုတာ ေသခ်ာတယ္။ အဲဒီပိုးေတြက ေခၽြးနဲ႔အတူ အျပင္ေရာက္လာၿပီး ျပင္ပအပူခ်ိန္က ၃၄-၄၀ အၾကား (ကၽြန္မဆိုလိုတဲ့ သာမန္ထက္ အပူမ်ားခ်ိန္) ျဖစ္ေနရင္ ပြားတယ္ဆိုတာ ဆရာလက္ခံၿပီးသား ျဖစ္ေနၿပီ။

(((အမွား ၃) အပူမ်ားတဲ့အခ်ိန္မွာ အေရျပားကထြက္ၿပီး လက္မွာ ကပ္ေနတဲ့ ပိုးမႊားေတြက သာမန္အေျခအေနထက္ ပိုမ်ားေနတယ္၊ ))) ဒါကလည္း အေပၚကအခ်က္ကို ျပန္ေရးထားပဲ ျဖစ္လို႔ သာမန္အေျခအေနဆိုတာ သာမန္အပူခ်ိန္ရွိတဲ့ အေျခအေနကို ဆိုလိုတယ္ဆိုတာ သေဘာေပါက္ရင္ ထပ္ရွင္းစရာ လုိမယ္မထင္ဘူး။ ဒီလိုသာ လက္မွာ ေရာဂါပိုးမရွိရင္ လူနာကို မကုိင္ခင္ လက္ေဆးေနစရာလိုမလား။ Operating Theatre မ၀င္ခင္ လက္ေဆးျခင္း Sterile Gloves တို႔ Sterile gown တို႔ ခ်ိန္းစရာလိုမလားဆိုတာ စဥ္းစားစရာ ရွိပါတယ္။ ဆက္ရန္...

ဆရာေျပာတဲ့ အမွား ၄ နဲ႔ အမွား ၅ က ဆင္တူလို႔ တခုတည္း အေၾကာင္းျပန္လိုက္မယ္။ အမွား ၄မွာ ကၽြန္မဆိုလိုတာကို ဆရာ နားလည္မႈလြဲတာ မဟုတ္ရင္ ကပ္ေျပာတယ္လို႔ပဲ ယူဆရလိမ့္မယ္။ ကၽြန္မအေနနဲ႔ Thermoregulation တို႔ Electrolyte imbalance တို႔ကို သာမန္စာဖတ္သူေတြကို ေျပာေနရင္ ပိုရႈပ္ေနမွာစိုးလို႔ အလြယ္ဆံုးနားလည္ေအာင္ အရိုးရွင္းဆံုး ေျပာလိုက္တာပဲ ရွိတယ္။ ဒါကို ဆရာက မွားတယ္ဆုိၿပီး ေထာက္လာေတာ့ နည္းနည္းေတာ့ ျပန္ရွင္းလိုက္မယ္။ ပူအိုက္လြန္းလို႔ ေခၽြးအလြန္အမင္း ထြက္ေနသူတေယာက္မွာ ဆားဓါတ္ (Sodium) အေတာ္မ်ားမ်ားက ေခၽြးနဲ႔အတူ ပါသြားမွာ ျဖစ္လို႔ ဆဲလ္ အတြင္းအျပင္မွာ ရွိသင့္တဲ့ အရည္ေတြလည္း ပံုမွန္လယ္ဘယ္အတိုင္း ရွိေတာ့မွာမဟုတ္ဘူး။ ေရမေသာက္ျဖစ္ရင္လည္း Dehydration ျဖစ္ဖို႔ ရွိၿပီး ေသာက္ျဖစ္ျပန္ရင္လည္း ဆဲအျပင္ဘက္မွာ ေရေတြ ပုိစုလာမယ္ Cerebral Oedema အထိ ျဖစ္သြားႏိုင္တယ္။ ၿပီးေတာ့ အေျခအေန အဆိုးႀကီးမဟုတ္ရင္ေတာင္မွ ဆဲလ္တခုရဲ့ အတြင္းနဲ႔အျပင္ exchange လုပ္တဲ့ Sodium and Potassium imbalance အတိုင္းအတာ တခုထိ (mild အဆင့္ထိ) ျဖစ္မွာ ေသခ်ာတယ္။ ဒီလိုအေျခအေနမွာ Thermoregulation ကို ေဆာင္ရြက္ေပးေနတဲ့ Nervous System ကိုလည္း သြားထိခိုက္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္အပူခ်ိန္ကို ပံုမွန္အတိုင္း ထိန္းညွိမႏိုင္ေတာ့ဘဲ Central Nervous System က ထိန္းခ်ဳပ္ထားတဲ့ တျခား System ေတြ အားလံုးကိုပါ သြားၿပီးထိခိုက္ႏိုင္တယ္။ အဲဒီလို အေျခအေနမွာ စားလိုက္တဲ့ အစားအစာကို အစာေခ်အဂၤါအဖဲြ႔အစည္းက ေကာင္းေကာင္း တံု႔ျပန္ဖို႔ မရွိႏိုင္ဘူး။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ အစာကို ေခ်တာ Digestive System တခုတည္း လုပ္တာမဟုတ္ဘူး Central Nervous System နဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ Endocrine System ပါ ပါရပါတယ္။ အစာအျပင္ လက္ကပါလာတဲ့ ပိုးမႊားေတြပါ ကပ္ပါလာရင္ ဘယ္လိုမွ တံု႔ျပန္ခုခံႏိုင္တဲ့အားမရိွဘဲ ျပန္အန္တာ ၀မ္းေလွ်ာ၀မ္းပ်က္တာ ျဖစ္မွာေသခ်ာတယ္။ ခုနက ေခၽြးထြက္လြန္ၿပီး ျဖစ္ခ်င္ေနတဲ့ Electrolyte imbalance က ဒီအခ်ိန္မွာ က်ိန္းေသျဖစ္ဖု႔ိ ေသခ်ာသြားၿပီး ခႏၶာကိုယ္ Body System အားလံုး ရပ္ဆိုင္းသြားႏိုင္တယ္။ ကၽြန္မ ဒါကိုေျပာခ်င္ခဲ့တယ္ ဒါေပမဲ့ စာဖတ္သူေတြအတြက္ အက်ိဳးမရွိဘူး။ စိတ္လည္း ၀င္စားမွာမဟုတ္ဘူး စိတ္မ၀င္စားရင္ ဘယ္သူမွလည္း နားလည္မွာ မဟုတ္သလို ၿပီးေအာင္လည္း ဆက္ဖတ္ၾကမွာမဟုတ္ဘူး။ ဒါေၾကာင့္ လက္ရွိအေရးေပၚလိုအပ္ေနတာကိုပဲ ေျပာလိုက္ရလို႔ လူေတြရဲ့ လက္မွာ ခႏၶာကိုယ္ထဲက ထြက္လာတဲ့ပိုးေတြ ရွိတယ္ဆိုတာသိၿပီး လက္ကိုအေလးအနက္ထားၿပီး ေဆးေအာင္ ေျပာလိုက္တာသာ ျဖစ္တယ္။ ဆက္ရန္...

ကၽြန္မ ဒီပို႔စ္ကို ေရးတာက လတ္တေလာ လိုအပ္တယ္လို႔ ယူဆတာနဲ႔ စာဖတ္သူတေယာက္ကလည္း ေတာင္းဆိုထားတာကို ဘယ္သူမွ ေရးသမား မရွိလို႔ ေရးတာျဖစ္ၿပီး တစံုတရာ လြဲေခ်ာ္ေနရင္လည္း အဖြဲ႔၀င္ေတြထဲက ေထာက္ျပလိမ့္မယ္ဆိုတာ ေမွ်ာ္လင့္ထားၿပီးသား ျဖစ္တယ္။ ဒါေပမဲ့ ဆရာ
ကၽြန္မကို မွားတယ္ဆိုၿပီး ေထာက္ျပတာက အေၾကာင္းမဟုတ္ေပမဲ့ ေထာက္ျပတာတျခား၊ ကၽြန္မဆိုလိုတာက တျခား ျဖစ္ေနေတာ့ ဆရာ၀န္တေယာက္ ျဖစ္တဲ့ ဆရာ ေျပာလိုက္တဲ့ စကားေတြက စာဖတ္သူေတြကို သူတို႔လက္မွာ ဘာေရာဂါပိုးမွ မရွိဘူးလို႔ အထင္ေရာက္သြားၿပီး Infection Control ကို ထိန္းခ်ဳပ္ရေကာင္းမွန္းမသိ ျဖစ္သြားႏိုင္လို႔ မဆံုးရံႈးသင့္တဲ့ အသက္ေတြ ဆံုးရႈံုးသြားႏိုင္ပါတယ္။ လက္မွာ ဘက္တီးရီးယား ရွိမရွိ ဆရာ ဓါတ္ခြဲခန္းက ဂ်ယ္လီခြက္ထဲမွာ လက္မႏွိပ္ၿပီး မတူတဲ့ အပူခ်ိန္ရွိတဲ့အထဲမွာ ထားၿပီး Experiment လုပ္ဖူးရင္ သိလိမ့္မယ္။ အရင္ေခတ္က ေက်ာင္းသားေတြကို ဒါေတြ သင္မသင္ ကၽြန္မမသိေပမဲ့ ခုေခတ္ေက်ာင္းသားေတြ Health Care နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့သူတိုင္း အကုန္သင္ရပါတယ္။ ေက်ာင္းမွာ သင္ခဲ့တာအျပင္ ေဆးရံုေတြက Medical and Surgical တို႔ Peri-operative Care တို႔လို Acute Care Ward တိုင္းမွာလည္း Occupational Staff ေတြက တပတ္တခါ (သို႔) ႏွစ္ပတ္တခါ လာလာၿပီးေတာ့ ဘက္တီးရီးယား ကပ္ေလ့ရွိတဲ့ Crystal Violet နဲ႔စမ္းသပ္ၿပီး ဘက္တီးရီးယားဟာ လူကိုအခ်ိန္မေရြး ဒုကၡေပးႏိုင္တဲ့အေၾကာင္း အျမဲသတိရွိေနေအာင္ လာစမ္းသပ္ျပတာမ်ိဳး ရွိပါတယ္။ လက္ကိုအေသအခ်ာ ေဆးၿပီး ျပန္ၾကည့္ရင္ေတာင္ လက္သည္းၾကား လက္ေခ်ာင္းၾကားမွာ ေတြ႔ရေသးတယ္။ ဆရာက GP ဆိုေတာ့ ေဆးရံုနဲ႔ ကင္းကြာေနတာလည္း ျဖစ္ခ်င္ျဖစ္မွာေပါ့။ ကၽြန္မ Microorganisms အေၾကာင္းကို သင္ရတာ၂၀၀၈ ခုႏွစ္ကပါ။ ကၽြန္မကိုးကားတဲ့ စာအုပ္က ၂၀၀၆ နဲ႔ ၂၀၀၅ မွာ ထုတ္ပါတယ္။ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ ဆရာလာေထာက္ျပလို႔ ျပန္ရွင္းျပခြင့္ ရတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ ဆရာ့ကို ကၽြန္မ တခုေမတၱာရပ္ခံခ်င္ပါတယ္။ ကၽြန္မ ေမးခြန္းေတြ ေျဖထားတဲ့ ပို႔စ္မွာ ေမးခြန္းတခိ်ဳ႔ မေျဖဘဲ က်န္ေနတာ ရွိပါတယ္။ ဒါကို သက္တန္႔ခ်ိဳနဲ႔ ဇိ၀ကကို ေမတၱာရပ္ခံထားေပမဲ့ သူတို႔က အခုခ်ိန္မွာ ျမန္မာျပည္ထဲမွာ ရာသီဥတု အေျခအေနေၾကာင့္ လူနာေတြနဲ႔ လက္မလည္ဘဲ ျဖစ္ေနႏိုင္တယ္လို႔ ကၽြန္မထင္တယ္။ အဲဒါကို ဆရာအခ်ိန္ရရင္ ေျဖေပးဖို႔ အကူအညီေတာင္းခ်င္ပါတယ္။ အခ်ိန္မရရင္ေတာ့ ထားလိုက္ပါ။

17 May 10, 23:56
Ko Aryu: ဆရာမ မငယ္နိုင္သို႔ ၊ မနက္က ဆရာမက စင္တီဂရိတ္ကေန ဖါရင္ဟိုက္ေျပာင္းတဲ့ ပံုေသနည္းကို ေမးလို႔ "ဖါရင္ဟိုက္ --> စင္တီဂရိတ္" ေရာ၊ "စင္တီဂရိတ္ --> ဖာရင္ဟိုက္" ေရာ ေျပာင္းခ်င္ရာကို ေျပာင္းနိုင္ေအာင္ ပံုေသနည္း ၂ ခုကို ေရးေပးသြားပါတယ�
17 May 10, 23:57
Ko Aryu: ပံုေသနည္း ၂ ခုကို ေရးျပီးေတာ့ "အဲဒီ ပံုေသနည္း ၂ ခုကို ဒီအတိုင္း မွတ္ရတာထက္ ျမန္မာလို မွတ္ရတာ ပိုျပီး လြယ္လြယ္ကူကူ မွတ္မိနိုင္မယ္" ထင္လို႔ ျမန္မာလို မွတ္ဖုိ႔ စာသား ၂ ခုပါ ထပ္ ေရးေပးခဲ့ပါတယ္။
17 May 10, 23:58
Ko Aryu: မနက္က ၄ မ်ဳိးနဲ႔ အခု ၂ မ်ဳိး အားလံုး ၆ မ်ဳိးထဲက စာဖတ္သူအေနနဲ႔ ကိုယ့္အတြက္ မွတ္ရတာ အဆင္ေျပမယ့္ နည္း ၂ နည္းကိုပဲ မွတ္ထားဖုိ႔ပါ။
17 May 10, 23:59
ဖာရင္ဟိုက္ --> စင္တီဂရိတ္: (5) ဖာရင္ဟိုက္ကို စင္တီဂရိတ္ ေျပာင္းခ်င္ရင္ ေျပာင္းခ်င္တဲ့ ဖာရင္ဟိုက္ထဲက ၃၂ နႈတ္လို႔ ရတဲ့ ရလဒ္ကို "၅ / ၉" (၉ ပိုင္း၊ ၅ ပိုင္း) (၉ ပံု၊ ၅ ပံု) နဲ႔ ေျမွာက္ပါ။
17 May 10, 23:59
စင္တီဂရိတ္ --> ဖာရင္ဟိုက္: (6) စင္တီဂရိတ္ကို ဖာရင္ဟိုက္ ေျပာင္းခ်င္ရင္ ေျပာင္းခ်င္တဲ့ စင္တီဂရိတ္ကို "၉ / ၅" (၅ ပိုင္း၊ ၉ ပိုင္း) (၅ ပံု၊ ၉ ပံု) နဲ႔ ေျမွာက္လို႔ ရတဲ့ ရလဒ္ကို ၃၂ နဲ႔ ေပါင္းပါ။

ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ ကိုအာယု၊ ၾသစေၾကးလ်ားမွာ ဖါရင္ဟိုက္ကို မသံုးေပမဲ့ သိေတာ့ သိထားသင့္ပါတယ္။

kiki ေရးထားတဲ့ ပံုေသနည္း ၂ ခုမွာ ၁ ခု မွားေနပါတယ္။

စင္တီဂရိတ္ကို ဖာရင္ဟိုက္ ေျပာင္းတဲ့ ပံုေသနည္းကို F = 9/5 (C+32 ) လို့ ေရးထားတာ မွားေနပါတယ္။

အမွတ္မွားမွာ စိုးလို့ ျပင္ေပးပါရေစ။

စင္တီဂရိတ္ကို ဖာရင္ဟိုက္ ေျပာင္းခ်င္ရင္ ေျပာင္းခ်င္တဲ့ စင္တီဂရိတ္ကို "၉ / ၅" (၅ ပိုင္း၊ ၉ ပိုင္း) (၅ ပံု၊ ၉ ပံု) နဲ႔ အရင္ ေျမွာက္ၿပီးမွ ေျမွာက္လို႔ ရတဲ့ ရလဒ္ကို ၃၂ နဲ႔ ေပါင္းရမွာပါ။

F = 9/5 C + 32 လို့ ေရးမွ မွန္မွာပါ။

ေခၽြးထြက္လုိ႔ bacteria ေတြ စိမ့္ထြက္ပါတယ္လုိ႔ မေျပာသင့္ဘူး။ အဲဒီ concept က သိပ္မမွန္ဘူး။ skin commersals ေလာက္ပဲ ကာဗာျဖစ္တယ္။ အဲလုိေျပာမဲ့အစား sweat ဟာ good culture for bacterial growth လုိ႔ ေျပာသင့္တယ္။ excessive sweating ေၾကာင့္ အေရျပားေရာဂါေတြ ရႏုိင္တယ္လုိ႔ ေျပာခ်င္ ေျပာႏုိင္မယ္။

refractory immunosuppression ဟာ electrolyte immbalace ေၾကာင့္ မဟုတ္ဘူး။ imflammatory and anti imflammatory imbalance ေၾကာင့္ ျဖစ္တယ္။ electrolyte imbalance ကုိ ဒီေနရာမွာ သုံးလုိက္တဲ့အတြက္ အေရးၾကီးတဲ့ အခ်က္တစ္ခ်က္လုံးလုံး မေရးမိဘဲ က်န္ခဲ့တယ္။ အဲဒါကေတာ့ hyponatraemmia ပဲ။ cardiac arrest ရႏုိင္တယ္။ စာေရးသူက အလြန္အေရးၾကီးတဲ့ ဆုိဒီယမ္ စားဖုိ႔ အၾကံျပဳထားတာ မေတြ႔ရဘူး။ concept လုိလုိ႔ အဲလုိျဖစ္ရတာပဲ။

immunosuppression ေၾကာင့္ infection prone ျဖစ္တာ မွန္တယ္။ ၀မ္းေရာဂါမွမဟုတ္ဘူး။ အကုန္ျဖစ္ႏုိင္တယ္။ Endocrine ကလည္း Acute phase မွာ ဒီေလာက္ အေရးပါတာ မဟုတ္ဘူး။ အဲဒါကုိ ေနပူလုိ႔ ၀မ္းေလွ်ာတာ၊ ေခၽြးကရတဲ့ ပုိးေၾကာင့္ ၀မ္းေလွ်ာတာပါလုိ႔ၾကံဖန္ စဥ္းစားရင္ food poisoning ကုိ လက္လြတ္သြားႏုိင္တယ္။

ဥပမာ အခု နယ္တစ္နယ္မွာ လူရွစ္ဆယ္ေက်ာ္ ၀မ္းေလွ်ာေနတယ္ဆုိတာဟာ food poisoning ျဖစ္ႏုိင္တယ္။ source ကုိ ရွာေဖြဖုိ႔ လုိအပ္တယ္။ ေသြးရုိးသားရုိး ေခၽြးထဲကပါတဲ့ ပုိးေတြ ပါးစပ္ထဲ၀င္လုိ႔ ျဖစ္တာ မဟုတ္ဘူး။

Basic concept ကုိ ဆရာတင့္ဦးက ေထာက္ျပတာ ျဖစ္ပါတယ္။ working concept ေတြေၾကာင့္ အလုပ္ျဖစ္သလုိလုိ ရွိေပမဲ့ အေျခခံမွားေနေတာ့ တခ်ိဳ႔ဟာေတြက လစ္လပ္ေနခဲ့တယ္။ ဥပမာ core temperature ကုိသာ 40 လုိ႔ဆုိတာ လူနာက ခ်ိဳင္းၾကားမွာတုိင္းရင္ ဘယ္ေလာက္ျဖစ္မတုန္း ကြဲကြဲျပားျပား မဆုိႏုိင္တာ... ဆုိဒီယမ္ နည္းတဲ့ အႏၲရာယ္ကုိ သတိမမူမိတာတုိ႔။ heat exhaustion မွာ sweating က်န္ေသးလုိ႔ body temperature normal ျဖစ္ေနႏုိင္တယ္လုိ႔ က်န္ေနတတ္ပါတယ္...

အမငယ္ အားလံုးရဲ႕ ေတာင့္တမႈေၾကာင့္ ထင္ပါတယ္ ရန္ကုန္မွာ မေန႔က မိုးရြာၿပီ အမငယ္ ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစေနာ္ း)

ဆရာ Horizontal ရဲ ့မွတ္ခ်က္အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ ဓါတ္ဆားရည္ ေသာက္သင့္တယ္ဆိုတာ ပို႔စ္မတင္ခင္က ေရးဖို႔ သတိရေပမဲ့ ေနာက္ပိုင္း ေရးတဲ့အခ်ိန္မွာ ေမ့က်န္သြားတယ္။ ဓါတ္ဆားရည္ကို အိမ္မွာေဖ်ာ္လို႔ရတဲ့နည္းအတြက္ ဆား၊ သၾကား၊ ေရအခ်ိဳးအဆေလး သိရရင္ေတာ့ ကၽြန္မပို႔စ္ထဲမွာ ထည့္ျဖည့္ေပးခ်င္ပါတယ္။ ပူတဲ့ ျမန္မာျပည္မွာ ရာသီဥတု ေဖါက္ျပန္တဲ့ အခ်ိန္မွမဟုတ္ဘူး အခ်ိန္မေရြး အသံုး၀င္ႏိုင္ပါတယ္။ Electrolyte imbalance က hyponatraemmia တခုတည္းကို ျဖစ္ေစႏိုင္တာမဟုတ္ဘဲ ခႏၶာကို္ယ္ထဲက အျခားသတၱဳဓါတ္ေတြနဲ႔လည္း အက်ံဳး၀င္တဲ့အတြက္ တခုတည္းကုိ သီးသန္႔မေဖၚျပဘဲ အားလံုးကို ခ်ံဳၿပီး Electrolyte imbalance ပဲ ေျပာလိုက္တာျဖစ္တယ္။ ျဖစ္တယ္။ ဆရာတင့္ ေထာက္ျပတာက မွားတယ္လို႔ တခုၿပီးတခု ေျပာထားၿပီး စာဖတ္သူေတြအတြက္ ျဖည့္္စြက္ထည့္သြင္းေဖၚျပသင့္တာ ဘာတခုမွ အၾကံမျပဳဘဲ ကၽြန္မေျပာထားတဲ့ အခ်က္အလက္ေတြကိုပဲ ပိုမိုအေသးစိတ္က်တာေတြကို ျပန္ေရးထားသလိုပဲ ေတြ႔ရလို႔ ျပန္ေျပာတာ ျဖစ္တယ္။ ကၽြန္မလည္း ျပန္ၿပီး ကပ္ေျပာမယ္ဆိုရင္ ဘက္တီးရီးယားက အပူခ်ိန္ "၃၄-၄၀ အတြင္းမွာ ပြားႏႈန္းအမ်ားဆံုး" ျဖစ္တာကို ဆရာတင့္က "၃၄-၄၀ အတြင္းမွာသာ" ပြားႏိုင္တယ္လို႔ ေရးထားတာကို ျပန္ကပ္ျငင္းလို႔ ရတာေပါ့။ ဒါေပမဲ့ ဆရာတင့္ ဘာကိုဆိုလိုတယ္ဆိုတာ ကၽြန္မသေဘာေပါက္လို႔ ျငင္းေနစရာ မဟုတ္ပါဘူး။ ဒီပို႔စ္အတိုင္းအတာနဲ႔ စာဖတ္သူေတြကလည္း ကိန္းကဏန္းအတိအက်နဲ႔ ဘယ္အခ်ိန္ဘယ္ေလာက္ပြားႏႈန္းရွိတယ္ဆိုတာ သိဖုိ႔မလိုဘူး အၾကမ္းဖ်င္းပဲ သိဖို႔လိုပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကၽြန္မပို႔စ္က Health Care Professional ေတြအတြက္ Micro level ေတြကို အေသးစိတ္ ေဖၚျပတာ မဟုတ္ဘဲ လက္ရွိလူအမ်ားစု နားလည္ဖို႔ သတိထားမိဖို႔ ေရးထားတာသာ ျဖစ္ပါတယ္။ စိတ္၀င္တစား ရွိလြန္းလို႔ ထပ္ေလ့လာခ်င္သူေတြ ရွိရင္လည္း ဒီဘေလာ့ဂ္အတိုင္းအတာနဲ႔ လံုေလာက္မွာ မဟုတ္ဘူး။ ဆရာတုိ႔ႏွစ္ေယာက္ ဆိုလိုခ်င္တာကို ကၽြန္မ သေဘာေပါက္ပါတယ္။ ေက်းဇူးလည္း တင္ပါတယ္။ ဆရာေျပာတဲ့ ပထမအခ်က္ ေခၽြးနဲ႔ ဘက္တီးရီးယား ဆက္စပ္မႈကို ကၽြန္မ ျပင္ဆင္ျဖည့္စြက္လိုက္မယ္။ ေက်းဇူးအမ်ားႀကီးတင္ပါတယ္။ ဓါတ္ဆားရည္ အိမ္မွာေဖ်ာ္နည္းေလး သိရရင္လည္း ေကာင္းမယ္။

ဂဏန္းေတြ မွတ္ရတာ ရႈပ္တယ္။ အေျခခံ သိထားရင္ ျပန္မွတ္မိလြယ္ပါတယ္။

စင္တီဂရိတ္ က ေရဆူမွတ္ကို ၁၀၀ မွာ အေျခခံတယ္။
ဖာရင္ဟိုက္ကေတာ့ ၁၈၀ မွာ အေျခခံတယ္။

သိလိုတဲ့ ဟာေတြ ကို အနဲလို အမ်ားစားေျခ လုပ္ျပီး တြက္လိုက္။

ဗဟုသုတမ်ားစြာ ရရိွလို႔ ေက်းဇူးပါ မႀကီးငယ္ႏိူင္ေရ။
အခုေတာ့ မိုးရြာေနၿပီၾကားရလို႔ နည္းနည္းေတာ့စိတ္ခ်မ္းသာစရာေနာ္။